lørdag 11. desember 2010

Gull, røkelse og myrra

Fra bibel trykt i Christiania 1864, "sælges indbunden for 96 Skilling".

Vi er i evangeliet etter Matteus, St Matthæi, som det står i den gamle bibelen min, i 2.kapittel, 9.-11.vers. De tre vise menn fra Østerland er kommet til kong Herodes på leiting etter Jesusbarnet, men drar videre til Betlehem der de finner barnet. De faller på kne og tilber, og bærer fram verdenshistorias aller første julegaver: "Guld og Røgelse og Myrrha".


Ill. fra Wikipedia

 

Her har vi dem, med stø kurs mot julestjerna: Balthasar, Melchior og Kaspar - og, joda, det er nisseluer de har på hodet. 1000 år seinere skulle disse luene bli signaturplagget til den lille tassen som huserte i norske fjøs og låver og var glad i grøt. Enda seinere dukket lua opp på Coca Cola-nissen, nå med hvit kant - men det er ei anna historie. Mosaikken er eldgammel og finnes i Ravenna.

Kaspar bærer gullet, mens de to andre bærer lukka kar med røkelse og myrra. De tre vismennene kalles også "de hellige tre konger". Det var ikke uvanlig at kongene på denne tida også var "vise menn", eller astrologer, stjernetydere. Og fremdeles er Kongerøkelsen som vi  bruker i jula, oppkalt etter disse tre.
 

RØKELSE OG MYRRA TIL JESUSBARNET - KOSTELIGE GAVER
Bruken av velduftende røkelse er eldgammel. Vi leser om røkelse i forbindelse med templene i Babylon. Fyrster og handelsfolk hadde med seg røkelse som gave når de skulle være riktig flotte. Det fortelles at kong Salomo hadde 50 000 røkpanner. I Norden røkte de med einer i husa for å holde onde ånder borte.

RØKELSE 
Men hva inneholdt røkelsen vismennene hadde med seg, og hva i all verden er myrra?
Astri Frisak, som skriver om plantene i bibelen, har svaret. Hun forteller at hebreernes hellige salver og røkelser hovedsakelig inneholdt myrra og virak, i tillegg til nardus og safran, kalmus, kanel og aloe, i følge Salomos høysang (4.kapittel). Dette var kostbare ingredienser med stor symbolverdi, og skal vi tro på historia om de tre vise menn, kan de ha fraktet dem med seg fra sine hjemland.

Kalmus er en plante med ingefæraktig aroma, nardus er en slektning av vendelrot som jeg skreiv om i juli, men virak?  Virak (Resina olibanum) er harpiks fra busker og trær av slekta Boswellia som vokser i tropisk Afrika, i Arabia og India. Ordet er en nordisk versjon av det nedertyske Wirok (Weihrauch = innviet/hellig røyk). Virak er blitt mye brukt som røkelse i religiøse riter, som parfyme, som vern eller medisin mot sykdom og sår, og til balsamering av lik. I dag brukes den i aromaterapien. Ordet virak brukes i dag om overstrømmende hyllest, pomp and circumstance, og det sier jo litt om betydningen av denne varen.

MYRRA
Frisak forteller videre at myrra (Gummi resina myrrha) er saft fra bark og greiner på det tornete lille balsamtreet (av Commiphora-slekta ). Tørket danner den brunlige klumper som inneholder gummi, harpiks og eterisk olje. Myrratreet vokser i ørkenstrøk i det østlige Afrika (Somalia, Etiopia og deler av Kenya), på den arabiske halvøya, i Iran og i det fjerne østen. Myrra ble tidligere brukt både i hellige oljer og i røkelse, men også medisinsk (desinfiserende, betennelseshemmende, sårhelende, smertestillende, febersenkende, krampeløsende, styrkende, foryngende, blodrensende, intelligensstyrkende osv osv),  og var dermed en både nyttig og respektfull presang til det lille Jesusbarnet.

I Norge har røkelse vært laget og solgt på apotek, for ingrediensene (tørka urter, velluktende røtter og harpikser) var en del av vareutvalget. Den første norske farmakope (oppskriftsamling for droger og medisiner) fra 1854 hadde en oppskrift for framstilling av kongerøkelse , på latin Species fumales. Ingrediensene til våre dagers kongerøkelse blir kjøpt fra alle verdenshjørner, bl. a. fra Indonesia, Frankrike, land i Midøsten, Afrika og Sør-Amerika.

-Og da er det snart tid for å tenne kongerøkelsen og la julestemninga sige på. Som bruda i Salomos høysang (kongen med de 50 000 røkelsesfata, du vet) akter jeg å komme ut av ørkenen (les: kjøkkenet) julaften  "-som en røkstøtte omduftet av myrra og virak, alle kremmerens krydderier..."
GOD JUL!










































Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar